Ezine.bg»Рецепти»Салати»Салата айсберг с кълнове и пъпеш

Салата айсберг с кълнове и пъпеш

Maria KostoffMaria Kostoff
Новак
307123209
Салата айсберг с кълнове и пъпеш1 / 2
17/04/2013
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Общо
20 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • айсберг - 1 малка салата
  • зелен лук - 1 стрък
  • пъпеш - 1 малък
  • ряпа - 40 г кълнове
  • кашу - 1 шепа по желание
  • ВИНЕГРЕТЕН СОС
  • оцет - 2 с.л. бял винен
  • олио - 3 с.л. рапично или слънчогледово
  • мед - 1 ч.л.
  • горчица - 1 ч.л. пълнозърнеста
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Салатата се нарязва на четири, а кочанът се отстранява. Четвъртинките се измиват и нарязват на малки парчета. След това се измиват кълновете.

Перата на зеления лук се нарязват на колелца, а бялата част - на кубчета. Разполовява се пъпешът и се почиства от семките. Mесетата част се нарязва на малки кубченца или се издълбава с помощта на специална лъжичка. Сокът се събира в купа.

За сос в малка купичка се разбиват много добре олиото, оцетът, горчицата и медът. Добавят се сока от пъпеша и лучените кубченца. Винегретният сос се подправя с черен пипер и сол.

Салатата се нарежда в голямо плато или в 4 купички. Върху нея се слагат първо кълновете, после топките от пъпеша. Всичко се поръсва с колелцата лук. Залива се със винегрета и се поднася веднага. Ако решите може да замените кълновете с кашу.

Рейтинг

4.4
55
40
32
20
10
Дай твоята оценка: