Пълнен артишок

04/04/2013
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Общо
  • Порции4
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо1 424
  • Преглеждания за месеца18
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг4.3 от 5

Необходими Съставки

  • артишок - 4 бр.
  • лимонов сок - 2 с.л.
  • ПЪЛНЕЖ
  • шунка - 50 г
  • гъби - 50 г
  • галета - 25 г
  • лук - 1 глава
  • чесън - 1 скилидка
  • вино - 2 с.л. сухо
  • масло - 25 г за поднасяне краве
  • зехтин - 1 с.л.
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

С остър нож отрежете стъблата на артишоците и изравнете основата им, за да стоят в чинията.

С ножици подрежете върховете на външните листа. Сложете четирите артишока в тенджера с кипяща вода заедно с лимоновия сок и варете на тих огън около 20 минути.

Междувременно направете пълнежа. Загрейте олиото в тенджерка и леко запържете ситно нарязания лук, чесъна и гъбите до омекване.

Свалете от огъня и добавете нарязаната на ивици шунка, галетата и виното. Подправете с черен пипер.

Отцедете свареният артишок и внимателно премахнете листата в центъра.

Издълбайте с лъжица и отстранете мъхестата сърцевина.
Загрейте фурната на 200 градуса.

Сложете артишоците в огнеупорна тавичка и ги напълнете с пълнежа. Покрийте и печете около 15 минути.

Преди поднасяте сложете отгоре по 1 бучица масло.подобни рецепти тук
5 4
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар