Празнична питка за Благовещение

25/03/2013
от ТраянаНовак
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Общо
  • Порции10-12
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо3 738
  • Преглеждания за месеца5
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг3.8 от 5

Необходими Съставки

  • брашно - 500 г
  • мая - 7 г суха
  • олио - 4 с.л.
  • вода - 300 мл топла
  • захар - 2 ч.л.
  • сол - 2 ч.л.
  • подправки - 3 с.л. ситно нарязани розмарин, салвия, мащерка и див чесън
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Размийте маята със захарта в топлата вода. Оставете за около 10 минути докато бухне. Брашното се пресява и към него се добавят бухналата мая и ситно нарязаните подправки.

Омесва се меко тесто към което накрая се прибавят 3 с.л. олио и солта. Тестото се поставя в намаслена купа и се покрива. Оставя се на топло докато увеличи два пъти обема си /около 1 час/.

Тава с диаметър около 26 см се намаслява и набрашнява. Питката се разстила, намазва се с 1 с.л. олио и с намазнени пръсти се правят дупки по повърхността й. По желание се поръсва с маково или сусамено семе.

Покрива се и се оставя повторно да втаса за около 30 минути. Пече се в предварително загрята фурна на 220 градуса. Когато добие златист цвят е готова.подобни рецепти тук
5 1
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар