Виенска шоколадова торта

24/04/2009
от ВиргинияНовак
"Забравете за Моцарт! Това е истинската виенска класика - великолепна шоколадова торта "
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Общо
  • Порции10-12 парчета
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо80 289
  • Преглеждания за месеца243
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана30 пъти
  • Рейтинг4,3 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • шоколад – тъмен 500 гр.
  • масло – 200 гр.
  • захар – пудра 120 гр.
  • брашно – 2 с. л.
  • яйца – 4 бр.
  • шоколад – бял 150 гр. за украсата
  • сметана – 400 мл.
  • ром - 2 с. л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Блатът се приготвя, като 150 гр. тъмен шоколад се разтопява на водна баня. Маслото се разбива със 100 гр. от захарта, прибавят се жълтъците един по един, поохладеният шоколад, брашното и разбитите белтъци с щипка сол. Сместа се излива в намаслена кръгла форма с диаметър 24 см и се пече около 40 мин. в загрята фурна на 180°С. Центърът може да е леко кремообразен. Изважда се от формата и се охлажда.

Сметаната за пълнежа се загрява, прибавя се 200 гр. тъмен шоколад , когато се разтопи, се маха от огъня, охлажда се и се слага в хладилника най - малко за 2 часа. След това се разбива с миксер на пухкав крем, като се прибави ромът.

Блатът се срязва на две и се пълни с 2/3 от крема. Останалият крем се използва за украса.

Тортата се намазва с тънък слой крем отгоре и отстрани.

За да се приготви украсата на тортата се използват шоколади оцветени различно. Разтопяват се на водна баня по отделно и се използва шприц или друга техника.подобни рецепти тук
5 18
4 9
3 5
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (30)

enggell2020@abv.bg
enggell2020@abv.bg
20.03.2016 23:31
Изглежда превъзходно! Обожавам шоколадови изкушения!
1
0
жасмина желчева
жасмина желчева
31.12.2013 12:56
Красива си тортата ама дали е хубава на кус
1
0
Спаси
Спаси
03.11.2013 15:32
Белият шоколад е за украсата, иначе тортата е превъзходна !!!
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв