Пълнена пуйка със сармички

17/05/2009
Веси
отВесиНовак
"Ако присъждаха Нобелови награди за кулинария, това щеше да бъде нашия фаворит "
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Общо
  • Порции12
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо11 396
  • Преглеждания за месеца11
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг4.9 от 5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пуйката се измива, намазва се отвътре и отвън със сол, масло и черен пипер и се поръсва със сока от 1 лимон.

Стафидите се накисват в коняка за 10 минути за да набъбнат.

Запържва се нарязаният на ситно лук, ориза, стафидите и шунката в 2 с. л. олио. Добавя се 1 ч. ч. вода и се вари до набъбване на ориза. Прибавя се настърганата ябълка, сол и черен пипер. С тази плънка се правят малки сармички с част от киселото зеле.

С тях се пълни пуйката и след това се зашива отвора или се забожда с клечки за зъби.

От останалото зеле се отделят няколко големи листа, а останалата част се нарязва на ситно и се запържва в тавата в която ще се пече пуйката в свинската мас. След това се поръсва с ситно нарязания бекон.

Пуйката се слага върху така приготвената подложка с корема нагоре, покрива се със зелеви листа (за да не прегори). Сипват се 2 ч. ч. вода и се пече на умерена фурна. От време на време се полива със соса.

Обръща се на няколко пъти и се добавя по малко топла вода при необходимост. Опечената пуйка се познава по това, че лесно се набожда с вилица и от мястото на пробождането, изтича светъл прозрачен сок.

Изпечената пуйка се изважда, а зелето се поръсва с малко ким и виното и се пече още 10 минути.подобни рецепти тук
5 7
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар